OptiBuy otworzy oddział na Śląsku: specjaliści od IT poszukiwani

11 października 2019

Firma OptiBuy, specjalizująca się w zarządzaniu zakupami, wspieraniu firm w optymalizacji działań zakupowych oraz wdrażaniu rozwiązań IT, otworzy nowe biuro w Katowicach.

Zarząd spółki, działającej od lat na międzynarodowych rynkach i posiadającej swoje oddziały w 4 krajach, podjął decyzję o otworzeniu oddziału w Katowicach – będzie to 3 biuro w Polsce.  O wyborze lokalizacji zdecydowała m.in. bliskość rynków zagranicznych (Niemcy, Czechy, Słowacja, Austria) oraz metropolitarny charakter Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego.

- Zdajemy sobie sprawę, że nie można mówić wyłącznie o Katowicach. Mówiąc Katowice, mamy na myśli całą metropolię – obfitującą w strefy ekonomiczne ze swoimi zakładami, HUBy technologiczne z inkubatorami, startupy przekształcające się w duże spółki. Wszystko połączone najnowocześniejszymi węzłami komunikacyjnymi oraz w zasięgu międzynarodowych lotnisk. Nie ukrywamy też, że Śląsk to dla nas również liczne uczelnie, kształcące specjalistów i inżynierów na światowym poziomie, których z pewnością będziemy potrzebować – mówi Mateusz Borowiecki, Managing Director w OptiBuy.

Rekrutacja rozpocznie się z końcem października. Firma będzie szukać pracowników, których umiejętności zasilą zespół jednej z głównych linii biznesowych OptiBuy - kompleksowego wdrażania innowacyjnego systemu IT – Ivalua Buyer (https://www.ivalua.com/). Głównie dla klientów biznesowych na terenie UE (Niemcy, Austria, Szwajcaria). Oddział katowicki stanie się istotnym wsparciem dla biura kieleckiego.

Samo IT i dostęp do wykształconych pracowników to jednak nie wszystko. OptiBuy zapewnia, że chce inspirować i uświadamiać spółki i zakłady zlokalizowane na Śląsku o istocie działu zakupów w organizacji – tak jak robi to już od lat w Warszawie. Już teraz planowane są wydarzenia z rodziny PROCON Professionals (programu rozwoju i szkoleń dla działów zakupów – www.myprocon.pl) m.in. konferencje, warsztaty czy śniadania biznesowe.

Otwarcie biura planowane jest na I kwartał 2020.